Veganství: Novodobý trend mileniálů, který zakazuje mnohem víc, než se zdá

pondělí 6. května 2019

Mileniálové. Aneb generace avokádových toastů, drahého kafe, gluten-free (bezlepkové) stravy, ale také čím dál tím víc generace veganství. To ale nepředstavuje jenom vyloučení masa, nýbrž změnu jak oblékání, tak líčení.


JÍDLO: PEČIVO JEDINĚ BEZ OBSAHU SÁDLA


Strava je ze všech „změn“ asi tou nejradikálnější. Maso, mléko, jogurt, sýr, máslo, med, želatina či vajíčko musí být nahrazeno nejlépe ovocem, zeleninou, luštěninami, bylinkami, obilovinami či semínky. Pečivo je povoleno jen v případě, pokud neobsahuje sádlo či vajíčka. Strava ale není všechno. Důležitá jsou i „éčka“. Musí být vyloučen například E901 Včelí vosk či E913 Lanolin, který se získává z ovčí vlny.

MÓDA: KOŽEŠINA NE, DŽÍNOVINA ANO


Být veganem znamená tak trochu předělat svůj šatník. Každý se chce líbit. Každý chce být „chic“. Možná si říkáte, že se logicky nenosí jen všechny typy kůží a kožešin, ale není tomu úplně tak. Znamená to také zákaz vlny, semiše, hedvábí, kašmíru či pašmíny. Naopak dovolené jsou koženky, mikrovlákna, korek či džínovina.

KOSMETIKA: PŘÍRODNÍ INGREDIENCE MAJÍ NĚCO DO SEBE, ALE MÁ TO JEDEN HÁČEK


kosmetickýmiprodukty je to trochu sporné. Správná veganka by měla používat produkty jenom s obsahem oleje, bylinek či rostlinných ingrediencí - povoleny jsou ještě minerály, například zinek. Na druhou stranu – přírodní ingredience jsou nejčastějšími spouštěči alergických reakcí. Například oříškové máslo či esenciální oleje způsobují ekzémy či dermatitidu. Najít proto správný veganský kosmetický produkt je velmi nesnadné, a tak to známé kosmetické značky řeší po svém – produkty se snaží vyrábět z větší části i na přírodní bázi v podobě přidání bylinek či olejů, která tu chemickou bázi mírně „přebije“. Protože používat krém jedině na přírodní bázi je pro pleť jako sázka do loterie.  

Veganství „na vlastní kůži“ jsem si vyzkoušela v rámci prezentace přírodních veganských vlasových produktů značky L´Oréal Professionnel. Ani se nejednalo o „surovou“ změnu dvouhodinového životního stylu, ale člověk si mohl sám na sobě vyzkoušet, zda by veganem být mohl. Místo burgerů a steaků se servírovaly indické placky „čapátí“, karobela či quinoový pilaf. Věřím, že vám názvy nic neřeknou stejně, jako mně. Veganská strava je zajímavá. Na oko pestrá a hravá. Na chuť nijaká. Zjištění, že nemůžete ani med či želatinu je pro mě něco nepředstavitelného. A to nemluvím o oblečení – kašmír, hedvábí či semiš? Zapomeňte. Jediné, co se mi líbí, jsou kosmetické produkty. Například prezentovaný šampon Source Essentielle Jasmine Flowers & Sesame Oil nejenom krásně voní po přírodních složkách, ale také design flakónku je šikovný a fotogenický. Hranatý tvar byl zvolen tak, aby obsah šampónu byl co nejvíc naplněn. A pokud jste fanouškem do kosmetiky, pak hledejte jen ty produkty s obsahem oleje, bylinek, rostlin či minerálů. Sama vnímám tento novodobý trend jakýsi životní postoj dnešních mladých. Zkrátka být „in“. Nevím, já bych do toho dobrovolně nešla. Dvě hodiny s veganskou stravou byly akorát. Ale teď si ráda ten burger dám.
Zdroj: Instagram & Weheartit
Anonymní řekl(a)...

Teda.. velmi pěkný článek! Nejradši bych ho nasdílela všudemožně :-D Fakt dobrej!

The Annette Vogue řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
The Annette Vogue řekl(a)...

Jéé tak to jsi mi udělala velkou radost! Díky :))

Paulina, the moon child řekl(a)...

Ty kráso, tak teď mám úplně super radost :D A ode mě máš velký obdiv, že ses do toho pustila :) Tohle téma je poměrně kontroverzní a i já mám mezi sebou přátele, kteří vegany jsou. Neberu jim to, je to rozhodnutí každého člověka. Ale ve chvíli, kdy se s nima člověk, který jí maso, který jí vajíčka atp., nemůže ani potkat bez toho, aby byl souzen a v nejhorších případech skoro rovnou poslanej do pekla, mi to není příjemný. Vegan ani vegetarián nejsem a nikdy nebudu,ale nebráním se tomu občas si dát jídlo bez masa nebo pít mléko z kokosů. Kůži a kožešiny taky nenosím.. A přesto jsem pro ně většinou nepřijatelný člen společnosti :)) Díky za tenhle článek!

Paulina, the moon child

The Annette Vogue řekl(a)...

Ani nevíš, jak velkou radost jsi mi udělala! Moc děkuju!! A nemáš zač :))

Ivush řekl(a)...

Řekla bych, že tu pestrou stravu si člověk může udělat i normálně, ne jen když je vegan. To, že to lidi nedělají a pak se strašně diví, jak je to pestrá strava, to je jejich problém. Je super, že jsi článek dokázala zhodnotit aniž bys do toho nejak víc tahala své osobní názory, to já bych nedokazala :D

Copyright © The Annette Vogue
Design by Fearne