Zdravotní benefity Ghí

sobota 4. května 2024


Já už bez ghí nedám asi ani ránu...

Ale pojďme nejdřív o něm nějak obecně. Ghí je jednoduše přepuštěné máslo. A zajímavé je, že má údajně mnoho zdravotních benefitů na rozdíl od klasického oleje na smažení. Přemýšlela jsem, jak článek o ghí pojmu, ale vidím to jedině na výčet právě těch zdravotních benefitů :)

Vysoký bod "rozpuštění"


Ghíčko se rozpouští až při teplotě 250 stupňů, takže vlastně nerozkládá ani nevytváří žádné škodlivé látky. Tím ho činí ideální volbou pro smažení.

Lactose and kasein free


Během procesu výroby se odstraní téměř veškerá laktóza a kasein. Takže ideální pro ty, které trápí alergie na laktózu a mléčné výrobky.

Rozpustné vitamíny


Navíc je dobrým zdrojem rozpustných vitamínů jako A (
důležitý pro zrak, imunitní funkce a zdravou kůži), E (antioxidant) a K (nezbytný pro správné srážení krve a zdraví kostí).

Zdroj mastných kyselin


Ghí obsahuje zdravé mastné kyseliny, včetně kyseliny linolové a butyrátu, což je typ mastné kyseliny, která může pomáhat udržet zdraví střevního traktu.

Podpora imunitního systému


Jak jsem již bylo řečeno, ghí obsahuje butyrát, který má protizánětlivé účinky a podporuje zdraví střev.

Já momentálně v kuchyni používám Ghí natural NATU, které navíc aktuálně pořídíte v akci kolem sto sedmdesáti pěti korun. No a jestli si myslíte, že je ghí jen předražené a úplně k ničemu, tak se zklidněte. Ano, nepořídíte ho asi za čtyřicet devět korun jako slunečnicový olej, ale myslím, že investovat do svého zdraví je nejvíc, co můžete pro sebe udělat.

Copyright © The Annette Vogue
Design by Fearne